Velg en side

Rapport fra midtrabatten

Området er litt som Ikea. Når du først har kommet deg inn, må du gjennom hele labyrinten for å komme deg ut igjen.

Student Aksel Helmersen står foran veilederne i Sweco og Aspelin Ramm. Det er midtveisevaluering. Snart skal studentene ha tre ukers sommerferie før siste innspurt av prosjektet.

– I luftlinje tar det ti minutter å gå på tvers, forklarer Aksel. I realiteten tar det dobbelt så lang tid fordi du må traske rundt svære lagerbygninger og fabrikkanlegg.

De siste ukene har studentene jobbet med å ferdigstille en stedsanalyse av området. Dette innebærer blant annet å telle biler og lastebiler fra midtrabatten, teste områdets eneste kafé, sykle hit og dit mens du tar bilder med iPhone, snakke med alle du møter og lese bunkevis av dokumenter om hvordan det en gang var.

– De grå feltene er overflateparkering, fortsetter Aksel og peker på kartet. Legger man alle inntil hverandre, utgjør de nesten en femtedel. Aksel foreslår å gjøre noen av feltene om til parker. Det grå kartet ville i så fall bli grønt.

Produksjonsbyen

Studentene har valgt å fokusere på Haraldrudområdet og avgrenser området ved Alnabruterminalen i øst, Risløkka i nord, Økern i vest og E6 i sør.

Området preges av store veier, fabrikkanlegg, lagerbygninger og kronglete infrastruktur. På spørsmål om studentene ville bodd der selv, begynner de fleste å riste på hodet.

– Hvorfor ikke, spør landskapsarkitekten Kristina Holmblad i Sweco.

– Vet ikke, svarer en. – Det er så kaotisk. Jeg tror jeg trenger litt mer ro.

– Jeg trenger kultur. Jeg vil at det skal skje noe, svarer en annen. 

Planleggeren Hanna Meyer heiser hånden for å si noe.

– Jeg ville bodd der hvis det tilbød noe annet enn resten av byen, sier hun. – Hvis Produksjonsbyen for eksempel var et sted der folk kunne dyrke mat selv og bygge ting. Litt sånn: “DIY-town”.

Hun smiler. Aksel snur seg mot presentasjonen igjen, peker på veiene som dundrer gjennom området.

– På en vanlig dag kjører rundt 20 000 kjøretøy på Østre Aker vei, og nesten 100 000 på E6 før Ulvensplitten, sier han og viser et bilde av en seks felts motorvei. – Siden vi manglet oppdaterte tall på hvor mange biler det egentlig er, satte vi oss like gjerne i midtrabatten og talte selv.

Tilbakemeldingene fra tilskuerne fra Aspelin Ramm og Sweco var gode, og nå er sommerstudentene snart klare for å ta ferie.

– Det er deilig å være ferdig med midtveispresentasjonen. Nå har vi fått tilbakemeldinger på hvordan vi ligger an og føler oss trygge på hvordan vi skal jobbe fremover. Det var selvfølgelig kjekt å få gode tilbakemeldinger også, sier Aksel.

Snart ferie

Før midtveispresentasjonen leverte studentene en 80 sider lang stedsanalyse.

– Nå har vi blitt godt kjent med området og situasjonen der i dag. Nå begynner en ny og kreativ fase, og vi skal komme frem til gode og realistiske løsninger for stedet. Frem til nå har vi gjort rede for hvordan det er, nå kan vi komme med ideer til hvordan det kan bli. Det er det som er målet. Nå skal vi finne ut hvordan, eller om det er mulig å, kombinere produksjon, logistikk og industri med god byutvikling.

Før studentene går skikkelig i gang med fremtidsplanene venter ferie.

– Det blir godt med ferie, så kan ideer og tanker om prosjektet modnes litt. Om tre uker er vi tilbake med ny giv og nye innspill. Jeg tror at den siste innspurten blir hard og lærerik, og jeg gleder meg til å se det endelige resultatet, avslutter Aksel.

Skrevet av: Mario Urban

Postet: 05.06.2019

Spørsmål angående tomta og utviklingen av den kan rettes til:
Utviklingsdirektør i Aspelin Ramm
Maren Bjerkeng
maren@aspelinramm.no

Spørsmål angående studentprosjektet sommeren 2019 kan rettes til:
Fagansvarlig for studentene i Sweco:
Birgitte Rodum
Birgitte.rodum@sweco.no